Buiten is het donker en (niet al te) koud. Binnen vieren we het ene na het andere feest. December is een unieke maand. Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw hebben, naast de gezelligheid en het feestgedruis, iets anders met elkaar gemeen: de dagen hebben ver voor hun komst het effect dat we er reikhalzend naar uitkijken. Om te zeggen dat een test manager op dezelfde manier als de Goedheiligman of De Grote Verlosser wordt ontvangen gaat wat ver, maar grote verwachtingen zijn er zeker wel.

Zie ginds komt de stoomboot

We kunnen wel stellen dat testmanagers in de regel eerder te laat dan te vroeg worden aangesteld. Dat komt waarschijnlijk door het simpele feit, dat het testen aan het einde van het ontwikkelproces zit. Bij de start van bijvoorbeeld een SAP S/4HANA implementatie is testen niet altijd top of mind bij de stakeholders. Helaas. Op het moment dat de testmanager wel wordt ingeschakeld, hoeven er niet altijd echt grote problemen te zijn, maar vaak is dat wel zo. En dan nog: zelfs als er geen vuiltje aan de lucht is, blijkt het toch echt te laat. Als het complete functioneel ontwerp op de achterkant van een chocoladeletterdoos is geschreven, is er over de kwaliteit van het eindproduct na het testen nog steeds niet veel te zeggen. Agile leert ons dat de betrokkenheid van een test consultant vroeg in het proces veel meerwaarde oplevert. Dat is niet anders in een waterval traject. De kerstman mag dus best in maart al op visite komen.

U zijt wellekome

Vol verwachting kijken medewerkers van de business en IT naar de testmanager. Hoe snel kan je ons vertellen dat we met een gerust hart live kunnen? De testmanager kijkt in het Grote Testboek en rommelt wat onder tafel. De medewerkers zitten nu op het puntje van hun stoel. De opwinding is snel weg als er plots een roe op tafel wordt gelegd. Dit is gekscherend gesteld maar wel vaak de minder zoete realiteit. De testmanager wordt met open armen ontvangen, maar heeft niet altijd goed nieuws. Er moet bijvoorbeeld nog flink getest worden, wil het systeem op een verantwoorde manier naar productie kunnen. Of er staan nog veel te veel bevindingen open, of de specificaties waartegen getest moet worden zijn er niet of nauwelijks.

De testmanager wordt met open armen ontvangen, maar heeft niet altijd goed nieuws...

Vuurwerk

Met deze vastgestelde uitdagingen komt het project in een stroomversnelling. Uiteindelijk zorgt de testmanager ervoor dat er goed en gestructureerd is getest. Dat gaat niet zelden gepaard met een hoop kabaal omdat ook andere disciplines geraakt worden en een extra stap moeten zetten. Een live-gang die op advies van de testmanager alsnog wordt uitgesteld, is niet uniek. De bijbehorende frustraties bederven de feeststemming en dat voelt de testmanager vaak heel direct.

Organisaties, ondanks alle goede voornemens, trappen steeds weer opnieuw in deze valkuil. Recente migraties naar SAP S/4HANA zijn daar geen uitzondering op. De oplossing is zo simpel, dat je gaat denken dat men er bewust voor kiest in de zak naar Spanje te geraken. Door de focus niet alleen op het testproces te leggen, maar juist ook op de kwaliteit van het op te leveren systeem, draagt een gecertificeerde test consultant vanaf de start aanzienlijk bij aan een succesvolle live-gang. Komt de testmanager om vijf voor twaalf pas binnen, is er al snel sprake van feestruis. En dat wil toch niemand?

PTWEE kan uw organisatie helpen projecten vanaf de start van een gestructureerd testproces te voorzien. Wij wensen u en uw naasten in ieder geval fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2023!

PTWEE helpt SAP gebruikende bedrijven beter en slimmer te testen en hanteert daarbij een pragmatische aanpak. Deze tip is opgesteld door Martin Heining, SAP Testconsultant bij PTWEE. Heeft u behoefte om vrijblijvend van gedachten te wisselen over uw testuitdagingen? Neem dan contact met ons op.