Neem de titel van deze tip niet al te serieus. De VNSG is geen roddelrubriek begonnen. En heel specifiek over SAP gaat deze tip ook niet. De concrete tips over tools en procedurele verbeteringen van het testproces zijn natuurlijk minstens zo waardevol. Maar waar het eigenlijk zelden of nooit over gaat, is het politieke speelveld waarin de tester acteert. Hoe ga je daar mee om? Wat vraagt dit van je sociale vaardigheden? Aan de hand van een fictief maar wel realistisch voorbeeld, geven we drie tips. Voor de fervente SAP-testers: ook in jullie habitat is dit aan de orde.

Een hoofd IT van een groot bedrijf ziet dat de alledaagse changes redelijk verlopen, maar dat er in grote projecten bij live-gang nogal eens wat fout gaat. Het vermoeden is, dat er te weinig getest wordt en dat het testproces sowieso niet al te gestructureerd verloopt. Voor een lopend project huurt het hoofd IT een test manager in. Het project staat op het punt door de eindgebruikers getest te worden. Een externe, nogal conservatieve, projectmanager leidt het project. Het eerste dat de test manager ziet, is dat er tot nu toe geen enkele quality gate fatsoenlijk is afgevinkt. De boodschap van het hoofd IT is duidelijk: dit project mag niet halfbakken getest naar productie!

Stap voor stap

Op het moment dat het echt lastig wordt, ga je met jouw directe opdrachtgever aan tafel; in dit geval het hoofd IT. Ziet zij of hij een oplossing? Of is er feedback naar jou over hoe je zelf anders met de problemen om kan gaan. Stel dat de projectmanager in kwestie de inhaalslag qua testen, die jij noodzakelijk acht, niet ziet zitten en jou tegenwerkt. Wellicht heeft jouw aanspreekpunt hier al wat van mee gekregen, maar misschien ook niet. In beide gevallen is het goed de situatie door te spreken. Heb je haar of zijn steun? Als dat zo is, spreek je elke volgende stap concreet met elkaar door. Zo voorkom je dat je ergens verderop toch een verkeerde afslag neemt. Wat extra helpt, is als jouw gesprekspartner de projectmanager op de hoogte brengt van wat er gaat gebeuren. Jij kan dan gewoon je ding doen en je hoeft niet alsnog de discussie over planning en budgetten aan te gaan.

Vertrouwen vs. controle

Als test professional ben je het al gewend, maar in politieke situaties is het nog belangrijker: vastleggen van afspraken en (test)resultaten. Ook de zaken waar je normaal gesproken niet al te veel aandacht aan besteedt. Richt je energie hierin vooral op de stap, die je op dat moment zet. In deze casus is er nauwelijks getest en zijn testresultaten waarschijnlijk nergens te vinden. Maar in bijna alle gevallen zijn er vast wel functionele en technische ontwerpen gemaakt en kan je de huidige status daarmee vergelijken. Wedden dat je opdrachtgever dan helemaal achter jouw plan voor aanvullende testen staat?

Het is niet persoonlijk

De beschreven casus is op papier waarschijnlijk veel minder weerbarstig dan in de praktijk. Het kan er soms echt vervelend aan toe gaan. Als tester voelt het alsof je een roepende in de woestijn bent, die er alleen voor staat. Bedenk in deze situaties, dat de situatie niet persoonlijk is. De projectmanager probeert waarschijnlijk uit alle macht zijn KPI’s te halen en heeft misschien wel de beste intenties voor de uitkomsten van het project. Als je dit scherp in je achterhoofd houdt, is het veel makkelijker de noodzakelijke tests tot stand te brengen.
Dergelijke politieke situaties met deze drie tips aan te vliegen, heeft in onze praktijk al vaak tot succes geleid. Daarnaast heeft het ons ook geleerd goed naar onze eigen rol te kijken. Want ook een test manager kan voor anderen als een bedreiging overkomen en vanuit goede wil de belangen van het project over het hoofd zien.

PTWEE helpt SAP gebruikende bedrijven beter en slimmer te testen en hanteert daarbij een pragmatische aanpak. Deze tip is opgesteld door Martin Heining, SAP Testconsultant bij PTWEE. Heeft u behoefte om vrijblijvend met ons van gedachten te wisselen over uw testuitdagingen? Neem dan contact met ons op.