Op de campus

Recent was PTWEE te gast op de campus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Twee dagen lang geven wij een select gezelschap training in ‘Gestructureerd Testen’. De deelnemers waren vooral systeem- en functioneel beheerders. Het was niet de eerste keer, dat wij tussen de studenten en professoren liepen. Steeds meer medewerkers van de EUR, zoals de universiteit op de campus wordt genoemd, hebben kennis van de basis van gestructureerd software testen.

Voor de trainer is het natuurlijk grappig om juist op een plek vol met bollebozen les te mogen geven. Een campus is een wereld op zich. Het onttrekt zich aan de wereld buiten het terrein. Hier wordt nagedacht over de toekomst en hoe we die het best in kunnen vullen. De voertaal is Engels met als uitzondering de lokalen waar het twee dagen over 'software testen' ging, hier was de voertaal namelijk Nederlands.

---

DAG 1

Onze opleiding ‘Gestructureerd Testen’ beslaat twee dagen en is opgedeeld in vier blokken: begripsvorming, testuitvoering, teststructuur en testmanagement. Op de eerste dag zetten we software testen in het juiste perspectief en leggen we uit hoe je van grof naar fijn, de testgevallen bepaald. Voordat we daar mee aan de slag gaan, zoomen we in op de persoonlijke leerdoelen van de deelnemers. Een aantal keren per dag controleren we of de gepresenteerde onderwerpen bijdragen aan het behalen van die leerdoelen.

'Hoe kan ik bepalen waar de prioriteit moet liggen'

We horen tijdens de leerdoelen meestal twee grote behoeftes: 'hoe zorg ik voor structuur tijdens de testuitvoering?' en 'hoe kan ik bepalen waar de prioriteit moet liggen?'. Vandaag is dat niet anders. De onderliggende reden is, dat de deelnemers het testen naast hun ‘normale’ werkzaamheden uitvoeren. De testuitvoer zit van nature al op het kritieke pad binnen projecten, dus een hulpmiddel zoals testontwerptechnieken helpt de kandidaten om sneller en slimmer te testen. Onze opleiding ‘Gestructureerd Testen’ heeft onlangs een totale facelift gehad en het is daarom mooi om te zien, dat aan het einde van de eerste dag de deelnemers enthousiast zijn en uitkijken naar de tweede dag.

DAG 2

Terug op de campus blijken we een lokaal te hebben met een prachtig uitzicht op het terrein. Teststructuur en -strategie (testmanagement) staan vandaag op het programma. Onderwerpen die iets verder van de praktijk van de deelnemers afstaan, maar het geeft wel een compleet beeld van wat testen inhoudt.

Eén van de onderwerpen blijkt elke keer weer een schot in de roos: de Product Risico Analyse (PRA). Gestructureerd testen is geen garantie op een foutloze implementatie en daarmee geen toverstaf. De PRA komt daarbij echter al aardig in de buurt. Tijdens de tweedaagse training is te merken dat dit niet de eerste keer is dat de Erasmus Universiteit Gestructureerd Testen gedoceerd krijgt. Er wordt binnen de Erasmus Universiteit al op verschillende plekken behoorlijk goed getest!

---

Natuurlijk is het fantastisch om bij een organisatie steeds meer medewerkers kennis te laten maken met Gestructureerd Testen. En om met een eindbeoordeling van een 8+ de campus van de EUR te verlaten geeft, alle betrokkenen van het maken van de opleiding, een goed gevoel!

In ons dagelijks werk zien we echter, dat meer organisaties baat kunnen hebben bij onze opleiding. Heeft deze blog interesse gewekt naar onze PTWEE-opleiding? PTWEE helpt je graag verder, neem contact met ons op of bekijk de website voor meer informatie.