Sandlaufer Anschau Programm. Iedereen die iets met SAP doet, kent deze grappig bedoelde variant op de afkorting van het ERP pakket. In het ‘oude’ SAP zag je inderdaad regelmatig een zandlopertje draaien als er een rapport werd opgestart of het systeem een andere zware bewerking uitvoerde. Ook het nieuwe S/4HANA krijgt nog wel eens de kritiek niet al te snel te zijn. De Fiori apps zien er misschien wat moderner uit, maar de snelheid laat vaak nog te wensen over. Maar is de kritiek wel terecht? En vooral: wat is in deze context de zin van performance testen?

Gebruikerservaring

Cruciaal in de beoordeling van de performance van een systeem zijn de eindgebruikers. Bij de introductie van een nieuw pakket hoor je al snel gebruikers roepen dat het traag is. De onderliggende reden is niet de kennis die zij hebben van hoe snel een systeem precies moet zijn. Nee, de reden is dat men niet graag met een pakket als SAP werkt. Het is nou eenmaal geen Playstation 5 waarop je een spelletje FIFA 23 op speelt of een iPhone waarop apps doorgaans sneller zijn dan het geluid. Als je medewerkers naar de mening over een urensysteem vraagt, zal ook daar de reactie altijd hetzelfde en negatief zijn. Mensen vinden het nou eenmaal niet leuk om verantwoording af te leggen. Vanuit de gebruikerservaring naar de performance kijken zet je dus al snel op het verkeerde been.

Verwachting management

Als er criteria zijn voor de maximale responstijd, gaat het vaak over een tot twee seconden. Iedereen die een beetje kijk op ICT heeft, weet dat dit eigenlijk niet reële verwachtingen schept. Natuurlijk, voor het invullen van een adres in het adresveld mag dat geen probleem zijn. Maar een order met veel data en bijlagen opslaan wordt al een ander verhaal. En toch gebeurt het maar al te vaak, dat leveranciers zich moeten verantwoorden voor een responstijd van vier tot vijf seconden. En met een beetje pech wordt er een dure en omslachtige performance test opgezet.

Wie “A” zegt…

Ik zie steeds minder performance testen worden uitgevoerd. Ook bij een Salesforce, Microsoft Dynamics of AFAS-implementatie. En die zijn heus niet sneller dan SAP. Met de twee vorige paragrafen in gedachte is het achterwege laten van de bijbehorende kosten van een performance test, zeker in een kantooromgeving, best wel verstandig. Er zijn heus wel domeinen, waar de respons van een app letterlijk van levensbelang is. Zo kan ik me voorstellen dat de software van een kerncentrale wel binnen een bepaalde tijd moet reageren. B2C bedrijven willen natuurlijk ook graag dat hun webshops snel zijn. Dat een webshop qua techniek over het algemeen niet heel complex is, helpt daaraan mee. Maar een rapportje met openstaande posten debiteuren? Ach, een praatje over het weer of voetbal kan een mooie afleiding zijn. Maar stel dat je wel een load- en/of stresstest doet en de uitkomst is niet naar verwachting. Ga je dan je systeemlandschap oppompen? Overstappen naar een andere leverancier? De vervolgstappen zijn van dien aard, dat het meestal bij de constatering blijft, dat het systeem niet zo snel is als gehoopt.

De vervolgstappen zijn van dien aard, dat het meestal bij de constatering blijft.

Maar als je dan toch iets over de performance van een systeem wil zeggen? Kan je dat doen zonder een dure stress- en/of loadtest? Jawel hoor. Ondanks dat een eindgebruiker soms ‘over kritisch’ is, zijn de ketentesten misschien wel de plek om iets over de responstijden te zeggen. Bijvoorbeeld door de responsetijden van het vorige systeem als uitgangspunt te hanteren. Samen met het deskundige oordeel van de tester wordt tijdens de testen dan vanzelf wel duidelijk of de reactietijd is zoals men gewend is en of die binnen het nieuwe systeem verwacht mag worden. Als er echt zand door de tandwielen van het systeem loopt, wordt ook dat snel duidelijk. Maar zolang het niet piep en kraakt, is in het ERP landschap af en toe een zandloper in beeld business as usual.

PTWEE helpt SAP gebruikende bedrijven beter en slimmer te testen en hanteert daarbij een pragmatische aanpak. Deze tip is opgesteld door Martin Heining, SAP Testconsultant bij PTWEE. Heeft u behoefte om vrijblijvend van gedachten te wisselen over uw testuitdagingen? Neem dan contact met ons op.