Introductie

In de huidige snelle software development industrie zijn Agile-methodologieën steeds populairder geworden vanwege hun flexibiliteit en het vermogen om softwareproducten tijdig en efficiënt te leveren die voldoen aan de eisen van de klant(en). Agile ontwikkelmethodieken leggen de nadruk op samenwerking, flexibiliteit en iteratieve ontwikkelingscycli. Het testen van de software en de betrokkenheid van de business spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de gewenste (hoge) kwaliteit en het voldoen aan de behoeften van de klant(en).

De rol van de test engineer bij het definiëren van de DoD

Test engineers (of iemand met een test rol inclusief een kwaliteit mindset) zijn actief aanwezig tijdens de events, de dagelijkse interactie met teamleden/stakeholders en andere Agile-ceremonies. Met als doel om effectief te kunnen communiceren en samen te werken met het gehele team. Test engineers hebben hiermee invloed op de Definition of Done (DoD) waarmee mogelijke miscommunicatie wordt voorkomen en waarmee duidelijk wordt wat het team verwacht als resultaat van de development- en testactiviteiten.

Hierbij spelen o.a. de test engineers een cruciale rol om ervoor te zorgen dat het product voldoet aan de verwachte kwaliteitsnormen. Zij zijn, samen met het hele team, verantwoordelijk voor het testen van het product en te zorgen dat het voldoet aan de acceptatiecriteria en kwaliteitsnormen die in de Product Backlog Item (PBI) en DoD zijn beschreven. Om ervoor te zorgen dat het team met de DoD de verwachtte kwaliteit haalt, worden alle teamleden betrokken bij het opstellen hiervan.

De verschillende niveaus van de DoD

Afhankelijk van de organisatiecultuur zien we bij onze klanten verschillende niveaus van de Definition of Done (DoD). Het is gebruikelijk om een algemene DoD te definiëren die alle, door de organisatie geëiste, generieke kwaliteitsnormen bevat. Een voorbeeld hiervan is de DoD op 'epic niveau', waarin bepaald wordt wanneer een dergelijk groot Product Backlog Item (PBI) als ‘done’ kan worden beschouwd. Zijn alle onderliggende User Stories (US) getest en voldoen deze één voor één aan de gestelde acceptatiecriteria en kwaliteitsnormen?

Het tweede niveau bestaat uit de User Story Definition of Done (DoD) die alle eerdergenoemde standaarden op organisatieniveau moet afdekken, aangevuld met detail kwaliteitsnormen die bepaald zijn door het team zelf.

Wanneer is een DoD nu goed genoeg? Is de DoD ‘FINISHED’?

  • Functional – het doel van het PBI is bereikt en voldoet aan alle acceptatiecriteria en kwaliteitsnormen.
  • Integrated – zorg ervoor dat het PBI goed integreert met de rest van het product/proces.
  • No Known Issues – de stakeholders hebben alle openstaande issues en defects van het PBI geaccepteerd.
  • Inspected – het PBI is gereviewd door collega's en belangrijke stakeholders.
  • Supportable – het PBI is onderhoudbaar voor toekomstige wijzigingen.
  • Honors standards – het PBI voldoet aan relevante compliancy regels, richtlijnen en standaarden.
  • Essential Documentation – alle vereiste documentatie voor intern gebruik en gebruikers is aanwezig.
  • Deployment Ready – alle voorbereidingen voor de release zijn voltooid. Het PBI moet op elk moment gedeployed kunnen worden. 

Conclusie

De Definition of Done (DoD) is een cruciaal element in de Agile softwareontwikkelings-methodologie die ervoor zorgt dat het team hoogwaardige producten levert die voldoen aan de verwachtingen van de klant(en). Een effectieve DoD heeft veel voordelen, waaronder een verbeterde samenwerking, betere kwaliteit producten en een snellere time-to-market. Als test engineer speel je een grote rol bij het definiëren van de acceptatiecriteria en kwaliteitsnormen, hiermee is onze betrokkenheid essentieel om ervoor te zorgen dat het product voldoet aan de verwachte kwaliteit.