Het VNSG Magazine, het vakblad voor SAP gebruikers in Nederland en Vlaanderen, verschijnt 5 keer per jaar. PTWEE geeft in iedere editie een praktische tip over testen in een SAP omgeving. In het VNSG Magazine van december gaat de tip over hergebruik van testcases en -scenario’s.

Maak slim (her)gebruik van testcases en testscenario’s


Bij het testen van regressie is het verstandig om gebruik te maken van testcases die in het verleden zijn opgesteld. Ook bij het specificeren van tests voor nieuwe of gewijzigde SAP functionaliteit is het slim om gebruik te maken van bestaande tests. Toch gebeurt dit in de praktijk te weinig en wordt steeds opnieuw het wiel uitgevonden. Zonde, want testkennis wordt niet geborgd binnen uw organisatie en er wordt onnodig veel tijd en geld verspild aan het ontwerpen, bedenken en uitwerken van testcases. Deze tip bevat een aantal aanbevelingen voor het opbouwen en (her)gebruiken van een regressie testset.

Modulaire opbouw


Een testset bestaand uit lange onoverzichtelijke Excel bestanden met veel overlap tussen de verschillende testscenario’s is erg lastig te onderhouden. Om een goed onderhoudbare testset op te stellen is het van belang dat er wordt gekozen voor een modulaire opbouw. Dit kan door losse testcases te beschrijven die vervolgens in de vorm van testscenario’s achter elkaar worden geplaatst. In het volgende voorbeeld wordt de testset van een auto beschreven om duidelijk te maken wat wordt bedoeld met een modulaire opbouw:

Testcases:

  1. verstel de linker buitenspiegel in de goede stand
  2. loop hard tegen de buitenspiegel aan
  3. ontgrendel de deuren
  4. open en sluit de bestuurdersdeur
  5. verstel de bestuurdersstoel in de goede stand
  6. maak de riem vast
  7. doe het handschoenenkastje op slot en probeer hem te openen
  8. start de motor
  9. zet de ruitenwisser op stand 1
  10. doe het linker voorraam helemaal open
  11. etc…

Testscenario’s:

I. Rij van A naar B met regenachtig weer (volgorde testcases: 3, 4, 5, 1, 6, 8, 9 etc.)
II. Rij van A naar C met mooi weer (volgorde testcases: 3, 4, 5, 1, 6, 8, 10 etc.)

Zoals in dit voorbeeld te zien is worden niet alle testcases gebruikt in testscenario’s. Testcases 2 en 7 worden alleen in een vroeg stadium (in de unit- of integratietest) uitgevoerd en komen niet terug in de testscenario’s. Wanneer wijzigingen worden aangebracht aan de testcases die in beide testscenario’s voorkomen dan hoeven die wijzigingen slechts op één plek te worden doorgevoerd, namelijk in de testcase.

Logische en fysieke testcases


De tip in het VNSG magazine van juni 2012 beschrijft het verschil tussen logische en fysieke testcases. Beide maken onderdeel uit van de regressietestset. Het maken en onderhouden van fysieke testcases (testscripts) is erg tijdrovend. Wees daarom selectief in wat wel en niet fysiek uitgewerkt wordt, bijvoorbeeld alleen voor complexe systeemonderdelen of voor functionaliteit met een hoog risico. Eigenaarschap Zorg ervoor dat duidelijk is wie de eigenaar van de verschillende onderdelen van de regressietestset is. Bij alle testcases en testscenario’s moet worden vastgelegd wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud. Dit is niet per se degene die het onderhoud uitvoert, maar dit is wel de persoon die er verantwoordelijk voor is dat testcases en testscenario’s actueel blijven.

Toegankelijk


Het is van groot belang dat de testcases en testscenario’s in een regressietestset eenvoudig zijn terug te vinden op het moment dat iemand er gebruik van wil maken. Wanneer er een zoektocht moet plaatsvinden in oude projectdirectories dan wordt al snel de moed opgegeven en begint men liever opnieuw. Zorg er daarom voor dat de testset centraal beschikbaar is en dat de gewenste tests snel zijn terug te vinden. Denk daarbij aan een ingangen via proces, systeem (de functionaliteit) en eigenaar.

Laagdrempelig


Het is van belang dat de testset op een eenvoudige manier is aan te passen. Dit heeft alles te maken met de gebruiksvriendelijkheid en eenvoud van de tool of editor waarmee de testcases en testscenario’s worden onderhouden. Wanneer aanpassingen in een complexe tool moeten plaatsvinden dan werkt dat zeer ontmoedigend. Kies voor een testmanagement tool waarin het modulair opbouwen, aanpassen en terugvinden van testcases en testscenario’s optimaal wordt gefaciliteerd. Een goed voorbeeld van zo’n tool is de cloud testmanagement applicatie Testersuite (www.testersuite.nl).

Reserveer tijd voor afronding


Tot slot is het van belang dat er bij het plannen van testtrajecten tijd wordt gereserveerd voor het bijwerken van de regressietestset. Dit moet direct na een project of release plaatsvinden omdat de kennis dan nog actueel is. Hierdoor is relatief snel te bepalen welke testcases en testscenario’s moeten worden ondergebracht in de regressietestset. De zogenaamde TMap wyber bevat hiervoor een aparte fase, namelijk de fase Afronding:

TMap Wyber

Conclusie


Het is niet eenvoudig om een goede herbruikbare regressie testset op te bouwen en te onderhouden. Echter, wanneer de beschreven adviezen in acht worden genomen dan is het wel degelijk mogelijk. Ondersteuning door een laagdrempelige testmanagent tool is onmisbaar om het ook op langere termijn te laten slagen. Een goede actuele regressietestset levert grote besparingen in tijd en geld en het vergroot bovendien de stabiliteit van de systemen.

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft naar aanleiding van deze tip over SAP Testen.