Ondanks alle innovaties en verbeteringen in de user interface naar meer gebruiksvriendelijkere vormen zoals FIORI, blijven SAP transactiecodes een belangrijke basis voor velen. Dit geldt des te meer voor wie zich bezighoudt met het testen van SAP. Waar de voorgaande blog tips veelal gaan over het organiseren van testen of het toewerken naar een geautomatiseerde regressietest, gooien we het dit keer over een andere, meer praktische boeg. Na inventarisatie onder onze testconsultants komen in deze blog de drie belangrijkste SAP transacties naar voren die als basisgereedschap voor iedere SAP tester moeten wordenbeschouwd.

SE16N - tabellen inzien

Configuraties, stamdata en aangemaakte data vanuit business flows. Alles vind je terug in tabellen. En als er sprake is van maatwerk, is deze transactie voor testers een basis om te zien of bijvoorbeeld service orders en de bijbehorende gegevens op de juiste manier zijn verwerkt. De transactie werkt gebruiksvriendelijk. Dat is binnen het SAP-landschap helaas niet altijd de standaard. Een valkuil waar waarschijnlijk elke tester wel eens tegenaan is gelopen: het aantal records dat standaard wordt getoond is te beperkt en je denkt dat er iets fout is gegaan omdat het gezochte record niet wordt getoond. Door het aantal getoonde records flink te verhogen (the sky is the limit), word je dan alsnog blij verrast.

SXMB_moni - berichten inzien

Als interfaces met andere systemen getest worden, mag deze transactie niet ontbreken. In- en uitgaande berichten kan je vanuit verschillende insteken benaderen. De berichten vertellen je of data volgens afspraak is verstuurd. Of dat het bericht überhaupt is verstuurd. Op het moment dat er iets niet goed is gegaan, schakel je al snel met een ontwikkelaar of SAP-consultant, omdat het soms technisch kan worden als je wilt weten wat er precies fout is gegaan. SAP biedt ook de mogelijkheid om berichten af te schieten zonder de hele functionele flow te doorlopen. Daar komen we misschien later nog eens op terug.

SBGRFCMON - overzicht jobs

Loopt een flow ergens vast, dan kan je er bijna zeker van zijn dat je dit terugziet binnen deze transactie. Voor SAP testers ideaal om snel te kunnen schakelen met ontwikkelaars. De monitor vertelt je meestal wat er hoog- over mis is gegaan. Een paar klikken verder zie je meer details. Bij interface testing zie je bijvoorbeeld al vrij snel dat het systeem waar SAP mee praat uit de lucht was. Ook heb je de mogelijkheid om te debuggen, maar dat vergt wel enige ervaring met SAP en kennis van de manier waarop het systeem is gebouwd en geconfigureerd. Neem de tijd om dit onder de knie te krijgen. Je zal er veel baat bij hebben. Een tip binnen de tip: het herstarten van een job is het eerste dat je probeert als het mis is gegaan. Wonder boven wonder loopt die job soms wel gewoon door. En kan je verder met testen.

Ander gereedschap

Het spreekt voor zich dat een SAP tester meer nuttige transacties in zijn of haar gereedschapskist verborgen heeft. Ook spreekt het voor zich dat er voor een goede test binnen een SAP omgeving meer nodig is dan een paar handige transacties. Helpen doen ze echter zeker. Als medewerkers uit uw organisatie bij het testen van SAP niet bekend zijn met bovenstaande SAP transacties of andere tips rond het testen van het systeem kunnen gebruiken, is het wellicht verstandig een testconsultant uit te nodigen voor kennisoverdracht naar de eigen testers.

PTWEE helpt SAP gebruikende bedrijven beter en slimmer te testen en hanteert daarbij een pragmatische aanpak. Deze tip is opgesteld door Martin Heining, SAP Testconsultant bij PTWEE. Heeft u behoefte om vrijblijvend met ons van gedachten te wisselen over uw testuitdagingen? Neem dan contact met ons op!