Als testconsultants zijn we bij PTWEE graag proactief. Toen SAP met de mededeling kwam dat in 2040 S/4HANA uit het onderhoud loopt en vanaf dat moment waarschijnlijk S/5HANA de norm wordt, stonden we direct in de startblokken. Onze consultants hebben inmiddels de benodigde kennis opgedaan, de salesplanning ligt klaar en de website is op dit grote nieuws aangepast. Wij zijn klaar voor deze enorme testklus in 2040! Want wat we natuurlijk niet willen, is dat organisaties die nu met S/4HANA werken de overgang vanuit test-perspectief niet goed kunnen maken. Maar hoeveel organisaties werken nu al met S/4HANA? Wat vraagt zo’n grote overstap van het testproces? Is dat testproces volwassen genoeg voor zo’n grote IT wijziging?

Naar de reden waarom Walldorf dit bericht nu wereldkundig heeft gemaakt, kunnen we alleen maar gissen. En hoe de verschillende SAP gebruikende organisaties er op reageren, moet de tijd gaan uitwijzen. Bij ons doemt het beeld op van een scenario dat we vaker zien: een scenario van hollen en stilstaan.

Hollen

Voor veel organisaties is een overgang naar een nieuw SAP systeem de aanleiding om volle bak aan de slag te gaan met testen. Al dan niet met hulp van gecertificeerde testprofessionals worden high-risk processen en/of testobjecten benoemd en een gedegen regressietest samengesteld, key-users vrijgemaakt en een projectleider aangesteld om de algehele migratie in goede banen te leiden. Testen groeit uit tot een belangrijk middel om in control te blijven over de kwaliteit van inrichting van het nieuwe systeem.

Het voordeel van deze impuls is dat er een basis ontstaat om het testproces meer te structureren en te verankeren binnen de organisatie. Een bijkomend voordeel is dat bij een gestructureerd testproces, met de regressietestset als stralend middelpunt, de kosten van toekomstige migraties en releases fors minder kunnen zijn. Door hergebruik is immers minder tijd nodig om de testinspanning voor te bereiden.

Stilstaan

Helaas is de realiteit vaak anders. Nadat de stof van het project is neergedaald, worden de key-users het primaire proces weer ingetrokken, vertrekken de externe consultants naar een nieuwe klus en verzamelt de regressietest door de tijd heen steeds meer stof. Zijn er in het project nog andere facetten van een gestructureerd testproces gerealiseerd, worden deze helaas aan hun lot overgelaten. Zonde, want op deze manier kan richting 2040 weer flink worden geïnvesteerd in dezelfde activiteiten: komen tot een gestructureerd testproces.

Wat dan wel?

Ons advies aan organisaties is de gulden middenweg te zoeken tussen hollen en stilstaan. Het minimale scenario daarin is te zorgen dat er een dekkende en actuele regressietestset is, die bij releases en migraties ingezet wordt. Een testset die is opgezet met het oog op hergebruik (en onderhoud). Vereiste is dat deze wordt geactualiseerd wanneer wijzigingen worden doorgevoerd.

Het proces dat daaraan voorafgaat, maakt uw organisatie bovendien meer ‘testvolwassen’.  Zorg dat dit in handen is van een dedicated testprofessional of zorg er op zijn minst voor dat iemand binnen de organisatie verantwoordelijk is voor het testen binnen het changeproces. Daarnaast kunt u nadenken over een transformatie van waterval naar agile ontwikkeling; waarbij ook testen een belangrijk middel blijft. De ontwikkeling dat steeds meer organisaties al het maatwerk uit SAP laten en zelf ontwikkelen in bijvoorbeeld een Azure omgeving geeft hier zeker aanleiding toe.

Wat doet u? Hollen of stilstaan? Als wij u een belangrijk tip mogen geven: gebruik de overgang naar S/4HANA om uw testproces toekomstbestendig te maken. Dan bent u sowieso nieuwe releases of updates vanuit dat oogpunt de baas!

PTWEE helpt SAP gebruikende bedrijven beter en slimmer te testen en hanteert daarbij een pragmatische aanpak. Deze tip is opgesteld door Martin Heining, SAP Testconsultant bij PTWEE. Heeft u behoefte om vrijblijvend met ons van gedachten te wisselen over uw testuitdagingen? Neem dan gerust eens contact met ons op.